Wat is Inkscape?

Vectortekenen: illustraties en meer

Inkscape is een illustratieprogramma. Soortgelijke programma’s zijn bijvoorbeeld Adobe Illustrator CC en Corel Draw. Dat zijn allemaal vector tekenprogramma’s. Ook een technisch tekenprogramma als Autocad gebruikt vectoren.

Een zwarte inktvlek of een berg. Dit is het logo van Inkscape

Wat is een vectortekening?

Een vector is een wiskundige term. Het houdt in de praktijk in, dat in Inkscape alles wordt opgebouwd uit punten, lijnen, vlakken en kleuren. Die lijnen worden elke keer opnieuw door de pc uitgerekend, wanneer je in- of uitzoomt. Het gevolg is, dat de tekening er altijd scherp uitziet.
Vectorontwerpen worden bijvoorbeeld gebruikt voor:

  • logo’s,
  • illustraties,
  • het bedrukken van textiel.
  • Ook computergestuurde apparaten zoals een lasersnijder of plotter worden aangestuurd met vectoren.

Heldere afbeeldingen

De stijl van een vectortekening is meestal duidelijk herkenbaar: heldere lijnen, kleuren en vlakken, een tekenachtig uiterlijk. Verder zijn de lijnen strak.

Nu is dat niet altijd helemaal zo, want er zijn meerdere manieren om een tekening er minder clean uit te laten zien. Door filters en kleurverlopen wordt het allemaal al snel een stuk aantrekkelijker.


Bron afbeelding: openclipart.org

Een heel gedetailleerde vectorafbeelding kan er zelfs uit zien als een foto.
Dat zie je bij dit theekopje hiernaast.

Bron afbeelding: openclipart.org

Lees meer over vectoren en pixels in vectoren of pixels.

Open source

Inkscape is een programma dat door vrijwilligers wordt gemaakt. De filosofie achter open source is, dat software vrij beschikbaar moet zijn voor iedereen. Dus de code van het programma is open. Iedereen mag ermee aan de slag.
In de praktijk is het een programma met een sterk overlevingsmechanisme. Er is niet één eigenaar die kan besluiten het programma niet meer uit te geven.

Gratis

Ja, dit programma is en blijft gratis. Je hebt er ook geen dure apparatuur voor nodig. Een oude computer met weinig geheugen kan best werken met Inkscape. Sympathiek he.

Werkt op alle grote desktops: Windows, Linux en MacOS

Oorspronkelijk is Inkscape ontwikkeld onder Linux. Nu werkt het fantastisch onder Windows.

MacOS wordt ook steeds beter ondersteund. Tot en met MacOS Mojave werkt Inkscape goed.
Voor MacOS Catalina is er een nieuwe versie in de maak. Mensen die werken met Catalina, moeten geduld hebben of de beta versie downloaden. De beta versie heeft nog bugs, is dus minder stabiel.

Je kunt het programma hier downloaden.